Őszentsége magyarországi látogatásainak időpontjai:  1982, 1989, 1992, 1993, 1996, 2000.

Tíz esztendeje már annak, hogy Őszentsége, a XIV. Dalai Láma utoljára Magyarországon járt és tanítást adott. A magyarországi buddhista közösségek számára nagy öröm és megtiszteltetés, hogy tíz év után újra vendégül láthatja Őszentségét, a Dalai Lámát, aki egyben korunk egyik legkiemelkedőbb spirituális vezetője is.

Őszentsége, a Dalai Láma két napos budapesti látogatása során minden érdeklődő újra részesülhet tanításában, szellemi iránymutatásában.

Szeptember 18. Szombat

9.30 - 11.30 Bevezetés a tibeti buddhizmusba I. rész :
http://www.dalailama-budapest.hu/csenrezi.php
13.30 - 15.30 Bevezetés a tibeti buddhizmusba II. rész :
http://www.dalailama-budapest.hu/buddhizmus.php

Szeptember 19. Vasárnap

9.30-11.30 Csenrézi (A Szeretet Buddhája) meghatalmazás és áldás :
http://www.dalailama-budapest.hu/csenrezi.php
13.30 - 15.30 Együttérzés: A boldogság művészete - nyilvános tanítás, beszélgetés :
http://www.dalailama-budapest.hu/nyilvanos_tanitas.php

Amikor tanít, a Megvilágosult Egyetemes Bölcsesség-Tudatot használja, ezért képes személyesen megszólítani minden egyes hallgatót, azon a módon és szinten, amely egyéni adottságainak legjobban megfelel. Aki figyelmesen hallgatja szavait – nemcsak eszével, hanem nyitott szívvel is –, lehetőséget és erőt kaphat ahhoz, hogy mélységes felismerésekhez jusson önmagáról és a világról, és ott, azon a szent helyen új, gyümölcsöző alapokra helyezze az életét. Ennek nem feltétele, hogy a hallgató buddhista legyen. Mindenki a saját szellemi, lelki, vallási útja által adott módon értelmezheti és hasznosíthatja útmutatásait, melyek a legmélyebb, egyetemes emberi, vallások feletti értékeket tárják fel.


Az áldás egyetemes természetű, mindenki részt vehet rajta, vallástól és világnézettől függetlenül. Az egyetemes emberséget szólítja meg bennünk a legbensőbb, legmélyebb szinten. Felkelti és megerősíti legalapvetőbb természetünket, amely a feltétel nélküli jóság és az igaz emberség.



Milliók életét változtatta meg

Az emberek – legyenek gazdagok vagy szegények, kövessenek bármilyen vallást – nagy spirituális vezetőként, a béke szószólójaként és az emberi értékek bajnokaként tisztelik és szeretik. Üzenete az együttérzésről számtalan ember szívét érinti meg, akiknek ő a remény és az önbizalom forrása mai zavaros világunkban. Nem túlzás azt állítani, hogy milliók életét változtatta meg, mert azok az értékek, amelyeket Őszentsége támogat – szeretet, megbocsátás, tolerancia, másokkal való törődés – valójában a belső erő, önbizalom és boldogság kulcsai, amelyeket ma mindannyian keresünk.

Őszentsége megmutatta, hogy ezek az értékek nem csupán a vallások dolgai, hanem az emberiség egésze túlélésének egyetemes és életbevágó kérdései. „Az új évezred etikája” című könyvében például figyelemreméltó elképzelést állít fel arról, hogyan fejleszthetjük mindannyian ezeket az értékeket, hogy világunkat élhetőbb, békésebb hellyé tegyük.


Az egyetemes felelősség és az együttérzés üzenetét közvetíti

Őszentsége látomásának és eredményeinek a skálája egyszerűen ámulatba ejtő. Csak meg kell nézni, hány országban utazik, mennyi feladatot végez el, vagy csak a számát azoknak az embereknek, akiket elér és megérint. Egész életét arra tette fel, hogy előmozdítsa az emberiség javát. Közel negyven év óta utazik szerte a világban azért, hogy az egyetemes felelősség és az együttérzés üzenetét közvetítse, amely üzenet egyre fontosabbá és időszerűbbé válik minden nap elteltével.

„Tökéletesen eggyé vált a munkájával. A személyes élete és a munkája teljesen egyesült, annyira, hogy nincs is különbség a spirituális és a személyes élete között, a magánélete és a munkája között. Minthogy így önmagából nem különít el semmilyen tevékenységet „munka” céljára, azt is mondhatnánk, hogy nincs munkája. Gyakran megcsodáltam, hogyan viszi magával teljes önmagát, bárhova megy is – ugyanaz volt minden helyzetben. Nincs „munkán kívüli” személyisége; ő az, aki, akár dolgozik, akár otthon van. Ez a fajta élet egy nagy szabadságérzetet foglalhat magában.”


Rendíthetetlen béke és megelégedettség

Őszentségéből rendíthetetlen béke és megelégedettség árad, akár Kongresszusi Aranymedált kap az Egyesült Államok elnökétől, akár ételt oszt a hajléktalanoknak, ahogy azt legújabban Amerikában tette. Amikor 1989 októberében Nobel-Békedíjjal tüntették ki, így nyilatkozott: 
„Ezt a díjat indíttatásom és annak őszintesége iránti elismerésnek tekintem. Ez a díj lényegét tekintve nem ezt a Tenzin Gyaco nevű szerzetest illeti meg, hanem az önzetlenség őszinte szándékát.”

„Minden emberi lény rendelkezik ugyanazzal a képességgel az együttérzésre – a kérdés csak az, hogy valóban törődünk-e ezzel a képességünkkel, fejlesztjük és gyümölcsöztetjük-e a mindennapi életünkben. Azt remélem, hogy egyre több ember ismeri fel az együttérzés értékeit, és így rálép az önzetlenség útjára.”

„Ami engem illet, mióta buddhista szerzetes vagyok, ez a küldetésem – mert magamat egyszerű buddhista szerzetesnek tartom, se többnek, se kevesebbnek.”


A kölcsönös függés szemlélete egy holisztikusabb látásmódot biztosít

,,Az egymásrautaltság elve alkalmazható és helytálló az emberi élet minden területén – a gazdaságban, a környezetvédelemben, a vallások közötti harmóniában, a nemzetközi kapcsolatokban, még az egészségünkben is. Hogy miért ilyen helytálló, annak oka az, hogy a kölcsönös függés szemlélete egy holisztikusabb látásmódot biztosít.”

Ha észrevesszük, hogy minden, amit tapasztalunk és észlelünk, egymással kapcsolatos okok és feltételek sorozatának következménye, egész látásmódunk megváltozik. Minthogy minden összekapcsolódik, minden, amit teszünk, mondunk vagy gondolunk, számít. Kölcsönös egymástól-függésünk elismerése pedig természetszerűleg ösztönöz bennünket az önzetlenség és a felelősség érzésére.


Legyünk bölcsen önzők

Őszentsége gyakran mondja, hogy ha valóban az önérdekünket akarjuk érvényesíteni, akkor legalább „bölcsen legyünk önzők”, ne pedig ostobán. Ha jól megnézzük, rájövünk, hogy ha valóban jót akarunk magunknak, akkor fel kell hagynunk azzal, hogy ártunk másoknak, ehelyett segítenünk kell másokat. Ha csak arra gondolunk, mi a jó nekünk, akkor rosszul járunk, ugyanis ez visszaüt ránk, mint valami bumeráng.

Őszentsége szavaival: „Ez azzal jár..., hogy átirányítjuk szívünket és elménket önmagunkról mások irányába. Ahhoz, hogy kifejlesszük az egyetemes felelősség érzetét – amely jelenti a vállalását minden tettünk egyetemes távlatának, és annak, hogy mindenki másnak is velünk egyenlő joga van a boldogsághoz, és ahhoz, hogy ne szenvedjenek – szükséges egy olyan szellemei hozzáállás, amellyel ha bármikor lehetőséget látunk arra, hogy segítsünk másokon, azt előbbre helyezzük saját korlátolt érdekeinknél.”



Őszentsége „béke-filozófiája”

A belső béke a lényege Őszentsége szavaival:

„Azt szoktam mondani az embereknek, hogy ahhoz, hogy megvalósítsuk az igazi világbékét, először nekünk egyéneknek kell a belső békénket kifejlesztenünk. Ha mint egyének belsőleg megvalósítjuk a leszerelést – legyőzve negatív gondolatainkat és érzéseinket, és pozitívakat kifejlesztve – megteremtjük a külső leszerelés feltételeit. Valódi és tartós világbéke csak akkor lehetséges, ha mindegyikünk megteszi saját bensőjében a szükséges erőfeszítéseket.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése